Всякакви големи събития за отбелязването на Деня на независимостта на Украйна

...
Всякакви големи събития за отбелязването на Деня на независимостта на Украйна
Коментари Харесай

Украйна отбелязва Деня на независимостта с пленена руска техника

Всякакви огромни събития за отбелязването на Деня на независимостта на Украйна бяха забранени в столицата Киев и във втория по величина град Харков поради опасения, че Русия може да извърши ракетни удари. На този ден през 1991 г. Върховната рада приема Декларация за независимостта, с която се слага началото на актуалната украинска страна. Тази година обаче на 24 август се навършат и шест месеца от нахлуването на Русия в Украйна.

Може би най-значителната разлика в честванията тази година е отсъствието на боен церемониал в ``съветски стил`` в Киев. Министерството на културата на Украйна удостовери, че няма да има обществено празненство за отбелязване на датата. Въведеното в страната военно състояние сега не разрешава огромни събирания на публични места. Вместо това ще бъдат организирани частни церемонии по издигане на украинското знаме, а някои от паметниците в столицата ще бъдат осветени в синьо и жълто - цветовете на украинския байрак.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предизвести, че днес ``Русия може да се опита да направи нещо изключително жестоко``. Киев е надалеч от фронтовата линия и рядко е цел на съветски ракети, откогато Украйна отблъсна сухопътната руска офанзива на столицата през март. Някои заведения за хранене и магазини обаче затвориха още при започване на седмицата заради нарасналата опасност за сигурността. Главният съветник в кабинета на Зеленски Михайло Подоляк каза, че Русия ще стори всичко допустимо, с цел да направи народа на Украйна трагичен. ``Сигурно си спомняте, че те споделиха, че ще маршируват в центъра на Киев в границите на три дни след нахлуването. Ето ни шест месеца по-късно, откакто демонстрирахме какъв брой слаба е Русия спрямо Украйна. Така че те ще желаят своята компенсация``, сподели Подоляк, представен от NPR.

По нормалния маршрут, по който през последните 30 години е минавалa колона от военна техника в чест на Деня на независимостта, сега са изложени остатъци от съветско военно оборуднване. Своеобразната апаратура беше открита за жителите на Киев предходната неделя. По броните на изоставените танкове на врага украинци са издълбали послания като ``Отмъщение за Мариупол " или ``За Миколаев``.

Генерал Микола Жирнов, шеф на военната администрация на Киев, сподели за Си Ен Ен, че възбраната за осъществяване на огромни събития по случай Деня на независимостта е въведена, с цел да могат силите за сигурност да реагират навреме на закани от ракетни и бомбени офанзиви от войските на Русия. Жирнов е разпоредил на градските управляващи да употребяват минимален брой държавни чиновници, с цел да обезпечат транспортни и други услуги.

В Харков, където съветски офанзиви убиха и раниха стотици цивилни през първите месеци на войната, управляващите оповестиха комендантски час от 19,00 часа местно време в навечерието на 24 август до 7,00 часа сутринта на 25 август. Ръководителят на администрацията на Харковска област Олег Синегубов съобщи, че по време на комендантския час е неразрешено хората да се събират на обществени места и да се придвижват по улиците пешком или с транспортно средство. В Лвов и Суми не се предвижда отмяна на тържествата, само че районното управление отбелязва, че събитията няма да бъдат всеобщи.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР